Interviu cu Emese Magdas-trainer Sănătate intimă și Terapeut echilibru hormonal


Emese Magdas

Întâlnirea mea cu Emese Magdas a fost providențială. Devenisem de-a dreptul iritată de o serie de simptome pe care nu le înțelegeam. Mă programasem la un endocrinolog. Fusesem și la medicul de familie, făcusem analize. Nu aveți nimic. Dar eu număram o suită de simptome cu care nu mai știam ce să fac. Cu o săptămână înainte de programarea la endocrinolog, citeam un articol semnat de Emese și reacția corpului meu a fost de netăgăduit-acela era răspunsul. O serie de sincronicități și iată-mă la o cafea cu Emese!
Emană femininate și vitalitate, poți vorbi cu ea câte în lună și-n stele, iar graiul ei cu accent ardelenesc-unguresc este fermecător! O ascultam și gândul îmi zbura la toate prietenele mele care ar avea nevoie de Emese în viața lor! Am alternat întrebările din zona personală cu cele din zona profesională, iar Emese mi-a satisfăcut curiozitățile cu răbdare și generozitate. 

Acest interviu este modul meu în care vă aduc la cunoștință existența lui Emese și munca ei pentru ca noi, femeile, să fim sănătoase și pline de vitalitate.

Iertare dacă mai apar greșeli în text sau nu se înțelege clar-lasă la comentarii observațiile tale și corectez. În limba maghiară nu există gen și cei care vorbesc română, dar sunt de origine maghiară, ca Emese, mai fac greșeli. Delicioase, dacă mă întrebați pe mine! Eu am corectat bună parte, dar cu Miruna (4 ani) pe lângă mine, așa că sunt șanse să fi omis ceva. 



Emese, care este povestea ta? Cum ai devenit interesată de problemele feminine, de dezechilibre hormonale, gimnastică intimă, nutriție? Cum s-a născut dorința ta de a educa, informa și vindeca femeile ?

Povestea a inceput undeva pe la 5-6 ani ai mei. În casa noastră, se asculta des radio Petöfi, un fel de Radio România de pe vremuri. Am fost atentă la un interviu cu o psiholoagă care spunea următoarele: "în toate meseriile există formare, dar tocmai în "meseriile" cele mai importante, cele mai semnificative pentru umanitate, ca aceea de a fi FEMEIE (mamă, soție, iubită,...) nu se face nicio pregătire de viață. Avem exemplele femeilor din jur si ele aveau aceleași exemple la rândul lor, ceea ce ar fi perfect, dacă am fi înconjurate numai de femei înțelepte și iubitoare, cu vieți trăite frumos și echilibrat..." 
Nu îmi mai aduc aminte nimic altceva din interviu, însă îmi este clară și acum hotarârea mea, luată atunci, pe loc: "Când mă fac mare, am să fac eu ȘCOALA FEMEII". Starea aferenta hotărârii era una specifica. Știam acest lucru, că o să fac. Adică nu îmi doream, nu tânjeam după. Pur și simplu, știam că o să se întâmple asa, precum știi când te uiți pe geam, vezi zăpadă mare și știi că afară este frig. Era decisă!
Dar să nu crezi că această clipă a rămas ca vreun fir rosu în viața pe care o urmăream în fiecare clipă. Nu. Nicidecum! Cred că am uitat instant, sau, mai corect zis, pur si simplu nu mă ocupam de ea. 
Aceasta amintire s-a reactivat și am devenit conștientă de ea la un curs de Gimnastică Intimă. Eram în Cluj, într-o sala micuță cu câteva femei și discutam despre #habarnuamce și brusc a apărut la suprafață cu forță, precum o minge împinsă în apă. 
Atunci predam deja de vreo doi ani Gimnastica Intimă.  

Ce formări ai? Cine sunt mentorii tăi?

Sunt andragog, adica specialist în educația adulților. Am terminat în 2000 facultatea din Debrecen. Și ceea ce fac acum, am inceput dupa formarea mea ca și trainer de Gimnastica Intima Kriston în 2006, și formarea ca terapeut de Echilibrare Hormonala, ambele în Budapesta. La ora actuală, îmi este clar, că fiecare curs, fiecare formare (2 ani de practica în NLP, Yumeiho I-II., cei 7 ani de practică în Tai Chi și Qigong..., nenumărate cursuri de spiritualitate si dezvoltare personală), dar și filmele, cărțile, întâlnirile cu diverși oameni, toate erau o cale de pregătire pentru ceea ce fac acum. 

Cred că am citit că numele tău înseamnă mămica în maghiară. Mă gândesc că este cumva misiunea ta aici să ne înveți și să ne vindeci, ca o mămică a noastră, a tuturor femeilor care apelează la tine. Este un rol pe care ți l-ai asumat ?

Numele meu rezonează mai mult cu fertilitatea. Înseamnă și "mama scroafă", un animal care aduce pe lume 6-8 pui. A fi fertilă în înțelesul meu înseamnă a fi rodnică. Femeia echilibrată este un teren fertil. Darnică și oferă susținere pentru nașterea ideilor sau întâmplărilor, ca ele să se poată manifesta în plan fizic si subtil. Fertilitatea, adica natura feminină de bază este acea țesătură, în mod conștient abia sesizabilă, care susține însăși VIAȚA!

- Susține familia și echilibrul ei. 
- Susține copiii mereu cu energia potrivită în funcție de nevoile lor: pentru cei mai mici oferă atmosfera aceea de prezență absolută și serviabilitate maximă cu puterea de protecție a unei leoaice, apoi atmosfera de bunătate, de încurajare si încredere - o combinație magică pentru un sine sănătos...
- Susține bărbatul prin a echilibra focul lui și tendințele lui câteodată extreme, ca el  să dăruiască puterea lui în țelurile cele mai înalte, importante și nobile 
- Sustine prin relația ei cu Mama Natura toate procesele posibile și armonizarea cu întregul.

Cred că se înțelege deja la ce mă gândesc. Fertilitatea feminină este nemărginită și este cea care susține viața, dar în muuuuulte, multe feluri, inclusiv aceea de a da viața unor copiii din pântec. 

Asadar, revenind la intrebarea ta originala, misiunea mea simt că este să arat un pic dincolo... Sper sa fiu o susținere, o cale potrivită pentru revenirea si aprecierea FEMININULUI în lume!

Asta sper să manifest la modul concret în ajutorul oferit fiecarei femei în parte pentru vindecarea trupului și corpului ei emoțional și mental. 

As putea să spun, că FERTILITATE și FEMINITATE în înțelesul meu sunt aproape sinonime.

Foarte frumos! Oamenii se confruntă în ziua de azi adeseori cu dezechilibre hormonale, de multe ori nediagnosticate. Care crezi că este cauza și cum impactează acest lucru calitatea vieții lor? 

Hmm. O întrebare îndrăzneață și complexă. Cred ca aș avea vreo săptămână de povestit întruna despre tema asta :)
Dar o să fiu, contra tendințelor mele, concisă de data asta.

Ne dezechilibram pentru că am ieșit de pe calea naturală. Nu trăim în mediu

natural și în ritmuri naturale. 

Majoritatea obiectelor noastre cu care ne înconjurăm sunt produse din țiței (mobilă, haine, jucării,...), detergenți și medicamente ce sunt pline de substanțe toxice periculoase.
Pământurile sunt secătuite și roadele lor sunt lipsite de microelemente hrănitoare.
Alegem o hrană ultraprocesată, nici nu vrem să știm ce conține și prin ce procedee a fost obținută... 
Astea sunt cele mai importante motive concrete, palpabile. 
Iar dincolo de ele, pe plan mental-emotional, suntem hăituite de tot felul de nevoi închipuite (de frică sa nu ajungem un outsider) și programe dezastruoase (tipare de gândire și modele comportamentale).  

Plata pentru toate astea este similară cu povestea din Eden. Pierdem inocența si fericirea. Creștem și începem să acționăm din programare, din frică și din muuultă minte. Ajungem să creăm o realitate falsă, relații sterile, de complezență, și un stil de viață care nu are nici o legătură cu adevărata natură umană. 

Și până la urmă, în funcție de: 
- lipsurile, excesele și toxinele (din alimentație si mediu);
- stil de viață (echilibrul între efort - recreere) 
- temeri și programe 
ajungem sa creăm propriile dezechilibre unice, ce afectează:
- starea (agitație, nervozitate, anxietate, atacuri de panică, depresie)
- organele (tumori, chisturi, fibroame, ...)
- energia (oboseală cronică, burnout, senzație de frig...).

Ce este de fapt și de drept dezechilibrul hormonal?

Boala este una. Indiferent dacă vorbim despre un dezechilibru hormonal sau altele. Este ieșirea din starea de sănătate. Și soluționare adevărată este tot una: re-echilibrarea. Restul sunt detalii. 

De ce sunt atât de greu de diagnosticat? Vorbesc din perspectiva celui care a fost la medic pentru investigatii, însă toate manifestările și simptomele nu au putut fi puse cap la cap....Am făcut numeroase analize de sânge și controale, însă nu au fost relevante....Tu cum  pui diagnosticul?
Un dezechilibru hormonal, de cele mai multe ori, dar mai ales la început, nu este ceva pe care poti pune degetul. Nu este un virus, o bacterie, o tumora, etc. Au însă multiple simptome. Eu aș zice mai degrabă că lasă multe amprente. Prezența unor simptome și active în acelasi timp, ne pot face să ne gândim la un anumit tip de dezechilibru. Asta este metoda cu care incep sa pun diagnosticul. Când am o direcție, adică știu care dezechilibru/dezechilibre "bântuie" merg mai departe și pun întrebări despre stilul de viață. 

TOT și CONCRET! 

Munca, alimentație, niște detalii/întâmplări sau obiceiuri din copilărie, șocuri avute, trăiri puternice..., de la schimbări majore de mediu sau de carieră până la culoarea și textura scaunului. Și câteodată ne putem opri aici. Pentru că amprentele dezechilibrelor și stilul de viață în general se pupă :)
Adica poveștile se susțin reciproc. Și de cele mai multe ori deja am primit răspunsul atât la problemă, cât și la modul în care a ajuns la ea! 
De aici încolo recomand cele mai importante modificări în stil de viață care va influența reechilibrarea și recomand acele suplimente nutritive, în lipsa cărora corpul nu ar putea să-si refacă singur echilibrul.

Exact asta este problema medicinei clasice. Am citit recent că în Germania, pentru fiecare pacient, medicul are la dispoziție 7 minute. În acest timp trebuie să investigheze, să trimită la analize, să prescrie... In atâta timp, chiar dacă medicul este super clarificat, cum ar putea să faca ca pacientul sa înțeleagă care este problema lui și unde a gresit? (Mai ales dacă nici el nu știe motivele!) Din păcate, medicii- excepție cei de familie- sunt specialiști care se focusează numai pe anumite detalii și nu investighează toate semnalele fizice și emoționale.
Până recent, o femeie cu endometrioză a trecut în medie de 8 vizite la medic si 6 ani până cineva a pus diagnosticul corect.
In medicina clasică, se pune un diagnostic numai dacă și analizele susțin, se ignoră înțelepciunea corpului în a ne sugera prin simptome.


Și mai sunt multe mici detalii pe care oamenii nu le cunosc (și câteodată pare că nici măcar medicii nu le cunosc). Cum ar fi faptul că analizele de sânge nu spun toata povestea despre starea noastra hormonală, fiindcă în sânge (de unde măsurăm hormonii, de regulă) nu există hormoni activi. Hormonii, ca să devină activi, trebuie sa intre în celulă. Numai așa se produce efectul hormonal, ceea ce de multe ori nu se întamplă așa de simplu. Și degeaba pare că am hormonii necesari, dacă în călătoria lor spre celula țintă sunt distruși, împiedicați, furați...

Și încă ceva important de știut. Grilele folosite în România, referințele de limită la unele hormoni (precum la TSH) sunt depășite. Iar hormonii feminini de pereche: estrogenii și progesteronul ar trebui în primul rand comparate una cu cealaltă, stabilită relația lor procentuală care trebuie să fie destul de fixă, fiindcă dominanta estrogenica, epidemia timpurilor noastre, doar așa putem interpreta. 

O alta problemă în a stabili diagnosticul este aceea că este foarte greu să găsești ceva ce nici nu cauți. Știu. Sună ciudat. Dar adevărat. Nu prea poți găsi nici măcar un obiect, despre care nu știi că există. Iar majoritatea medicilor sunt învățați să caute probleme fizice, concrete și mai putin sunt clarificati cu listele lungi de simptome ale unui dezechilibru hormonal. Gândeste-te la "banalul" sindrom premenstrual, care are vreo 150 simptome identificate!

Si dacă mai permiți un gând în plus.
Chiar dacă totul este bun și frumos si pacientii au primit diagnosticul corect: 
tratamentul medicamentos tratează boala. Vorbesc de medicina clasică, alopată. Iar experienta spune că mai bine să tratam pacientul, căci boala am vrea să uităm :)
Dar fără glume, printr-un exemplu concret. Este complet aiurea să scazi colesterolul cu forța, cu medicație, care de fapt va provoca o și mai mare producție. Este mult mai indicat să vezi de ce simte corpul nevoia de o producție mare de colesterol și să elimini motivele de bază.  

Din punct de vedere hormonal, stiu ca tu ai identificat trei categorii de femei: estrogenica (categorie din care fac si eu parte), progesteronica si testosteronica. Nu exista, desigur, tipologie curată, clară, însă una este predominantă. Ce ne poți spune despre fiecare în parte?

Categorii o să găsesti începând de mii de ani. Nu neapărat hormonale. De exemplu Ayurveda împarte tot în 3 categorii de bază oamenii. Este un sistem profund, înțelept, empiric pe care îl ador și respect- Medicina Tradițională Chineză. 
Acele categorii hormonale despre care tu amintești, au fost stabilite de Dr. Detlef Pape și coautorii lui, publicate în cartea Die Hormonformel. Evident, am îmbrățișat cartea pentru că în mod practic vorbește despre problemele de kilograme ale femeilor, care au diete nepotrivite pentru constituția lor hormonală. El a stabilit dieta cu insulina. Dr. Pape a descoperit și a dovedit efectul insulinei asupra greutății corporale și nu numai. In carte găsești descrierea detaliată a celor 3 profiluri, riscurile dezechilibrelor la fiecare și un set de recomandări concrete, un plan de reechilibrare împărțit la dietă și miscare. 


Ma uit în jur și văd cum multe femei se ofilesc, se sting. O femeie ar trebui sa radieze vitalitate, putere, să aibă flexibilitate corporală și spirituală. Ce practici ar ajuta-o să își păstreze și să își potențeze feminitatea?

Mă adresez mai mult femeilor, pentru că realmente îmi pasă de ele, dar îmi pasă în același timp si de copii lor si de bărbații lor. Cum să nu. Căci fericirea lor ține și bunăstarea întregului. Mă adresez însă femeilor, fiindca ele sunt mult mai deschise în a se autosesiza si, este clar, din păcate, ca sunt mult mai dispuse la dezechilibre hormonale. (De exemplu, din 10 bolnavi de tiroida 9 sunt femei.) Am clarificat aici acest lucru, pentru că o femeie se stinge din aceleași motive ca și un barbat. Și este mai simplu decât ai crede. Ne stingem începând de când încetăm să nu urmărim scopul nostru cel mai inalt propus în momentul nașterii noastre pentru această viață. Noi cu toții avem de participat la puzzle-ul mare al vieții! În primul rand, pe plan personal, avem datoria de a ne perfecționa  continuu. A deveni mai constienți si dedicati misiunii noastre. 

Se stinge focul începând cu primii ani de viață, când nu ni se permite să fim noi însine, când nu suntem apreciați pur simplu pentru că suntem, ci doar atunci când suntem într-un anume fel (curaței, drăgălași, cuminți, ascultători, potoliți...), când ne suflă mama, tata și societatea că nu o să reușim în viață fiind noi, ci doar dacă lăsăm pasiunea deoparte în zona de hobby și învățăm să devenim altcineva ... Ne stingem când lăsăm să fie distrus în noi entuziasmul... Ne stingem treptat când apucam să facem alegeri cu mintea. Când facem alegeri din frică și nu din iubire! Ne stingem când ne lăsăm robotizați! Conduși  din afara noastră! 

Aici vorbesc de cele mai înalte scopuri ale unei ființe și fidelitatea ei față de sine! 
Mereu au existat sisteme care veneau în ajutor: I Ching, Kabala, Astrologia sau mai nou Cheile Genelor si Human design.

Iata lista mea pentru Vitalitate: Echilibru, Echilibru, Echilibru (în munca ta, tu cu tine, tu cu lumea)

Tu cu tine (fiindca asta este baza): 
  • contemplare sau meditație zilnică - chiar dacă te rezumi la 3-5 minute; 
  • o mișcare zilnică, cuprinzătoare, măcar 15 minute, gen salutul soarelui;
  • hrană sănătoasă, potrivită tipologiei, preparată cu drag, conștient și consumată în tihnă;
  • o plimbare sau alta activitate zilnica in natura;
  • un supliment de bază cu minerale si oligoelemente, o vitamina C bună si niște omega 3.

Munca ta:
  • să alegi ce iubești, ce ai face și fără recompense, fără de care nu poți trăi;
  • să dedici în general 4 maxim 8 ore pe zi pentru ea, în funcție de momentul vietii (mai puțin lăuzele :)) și să nu renunț la activitatea ta draga inimii tale în totalitate niciodată;
  • să alegi o activitate cu care simți că se face un bine (indiferent la ce nivel).

Tu si lumea: poti fi singură sau în cuplu sau să ai familie, sau o viata sociala bogata si aici este cel mai greu sa dau un ghid valabil tuturor :), asa ca dau si eu ce pot:
  • alegerile să le faci cu inima
  • să fii în relații sincere și senine cu cei mai apropiați și cu cei mai importanți oameni pentru tine

Si iata o mica lista pentru îngrijirea Feminitatii:
- să ai măcar o practică "intimă" cu cultivarea energiei și întreținerea perineului, zonei sacrului si mijlocului: bellydans, gimnastică intimă, qigong, exerciții taoiste, tantrice, ...
- să citești literatură care îți hrăneste sufletul de femeie (Trezirea femeii senzuale, Femei care aleargă cu lupii)
- caută să acționezi din iubire (nicidecum din frică)
- caută comunitati feminine (autentice!)
- iubește și din când în când îngrijește corpul tău cu tratamente naturale de casă
- iartă-te pentru toate momentele în care nu ai fost perfectă
- concentrează-te pe ziua actuală, pe momentul actual, să scoti forma ta cea mai bună din momentul prezent
- fii îndrăzneață și dă-ți voie să primești ceea ce ai nevoie.

 Mamele noastre ne-au spus foarte putine lucruri-din rușine ori pentru că nici ele nu știau prea multe despre corpul nostru. Și tu si eu suntem mame de fetițe. Când și cum ar trebui să ne învățăm fetițele despre corpul lor, despre cum funcționează, cum îl pot păstra sănătos și radios, 

Emese și Klari, fetița ei
echilibrat?
 

Exemplul personal. Doar prin exemplu putem învăța pe oricine orice, mai ales  pe fetițele noastre. Dacă ești o femeie care își propune sa trăiască cât mai echilibrat și în pace cu tine și cu cei din jur, acest lucru se va simți în jur.
Concret! Iubește bărbatul de lângă tine și da-i voie copilului să vada iubirea voastră. Fă practici acasă și copilul se va învăța cu asta. Fă bai de relaxare, de înfrumusețare din când în când și explică copilului ce ai pus, de ce ai folosit asta,  și cum te face să te simți când te ocupi de tine. Iar copilul, crescând femeie, va stii să aibă grijă de ea. 
Când freacă păsărica, întreabă dacă-i place? (dar numai dacă ești in stare sa pui intrebari in situatii de genul asta fără rușine și tensiune) Explică-i că da, este o zona magică, delicată, o comoară adevarat, plină de plăceri. Dar trebuie să o îngrijească, să pună mâna numai după ce a spălat bine. Să se joace la păsărică fin și numai când este singură în intimitatea ei. Și tot așa. 

Esti trainer de gimnastica intima in metoda Kriston. Ce este aceasta metoda si pentru cine este potrivit acest tip de gimnastica? Ce beneficii are? 

Prin metoda Kriston am învățat cum să ajut femeile, copiii și bărbații să tonifice perineul (la modul fizic) si sa lucreze in siguranta, fara nici un pericol, indiferent ce si cat de mari probleme au în zona intima. 
Întreținerea perineala este importantă pe toată durata vieții, însă este benefică îndeosebi:
  • în menopauza, 
  • în sarcina, 
  • pentru naștere și recuperare postpartum, chiar și după cezariană
  • în incontinența urinara
  • în prolapsul organelor
  • în probleme orgasmice
Printr-o practica perineală corectă, femeile pot rezolva:
  • cistite și vaginite recurente,
  • probleme menstruale,
  • pierderi nedorite de urină,
  • prolapsul organelor,
  • probleme orgasmice,
  • probleme de libido,
  • tonus vaginal scăzut sau ruptură de perineu,
  • hemoroizi, varicozităti intime și multe alte probleme INTIME !
Aceasta cunoaștere eu am completat-o cu tai chi, qigong, bodyART, biofeedback, ca rezultatele sa fie dincolo de fizic.

La cursurile actuale de Sănătate Intimă, femeile primesc mai multe seturi de exercitii: 
  • antrenamentul perineal, 
  • exerciții de conducerea energiei, 
  • practici de respirație abdominala,
  • exerciții pentru stabilitatea core-ului 

Si în "pachetul" workshopului intră și acele "basme" - povești terapeutice aș zice - prin care uneori te poți vedea ca într-o oglindă. 

Femeile pleacă acasă destul de obosite, dar și fericite după un astfel de workshop, fiindca pleacă lamurite, că în ceea ce privește sănătatea intimă, totul este în mâna lor. Că pot întreține sau reface sănătatea lor singure. Și te poti întreține și recupera până la un punct, chiar având probleme ireversibile, precum histerectomia. 
Practica perineală, în general, fortifică țesuturile și muschii în zona intimă. Asta înseamnă și o circulație energetică, limfatică și de sange mult mai bună. Totodata se îmbunătățeste percepția la terminațiile nervoase. Devenim mai "simțitoare". Dar crește și tonusul psihic si vitalitatea sau capacitatea organică orgasmică. 

Lucrând în zona intimă de fapt lucrăm în "cuptorul vietii", în zona numită de chinezi "pompa sacrală", unde putem genera teoretic energia infinită. Asta si susțin măsuraturile facute cu biofeedback. (Vezi la eggetsberger.net)

Rezultatele femeilor de orice vârstă:
  • îmbunătățirea stării de spirit și reducerea depresiei
  • producția naturală de estradiol măsurabil intensificată
  • reducere de dureri menstruale
  • reducerea durerilor mestruale și a sângerărilor abundente
  • reducerea migrenelor
  • la femeile în menopauză: simptomele de insomnie, oboseală constantă, bufeuri, dorință sexuală scăzută au fost în mare măsură atenuate
  • tulburări sexuale (cum ar fi frigiditatea sau impotența la bărbați) au fost depășite până în 95% din cazuri

Pentru bărbați- stimulează glanda prostată și endorphinele precum și eliberarea de hormonii sexuali masculini. Acest lucru conduce la un sentiment de exaltare și la o creștere a capacitățiilor sexuale.

Toți au raportat un sentiment de bucurie care a afectat toate domeniile vieții: energia vitală, vindecare, vigoare!

Testele realizate pe 500 voluntari, inclusiv copiii și persoanele în vârstă arată:
  • oboseala și insomnie dispărută
  • durata medie de somn a scăzut
  • depresii rezolvate complet
  • stres redus cu cel puțin două treimi
  • coordonarea îmbunătățită cu 15%
  • energie biochimica crescut cu până la 500% (ATP-sinteza) 
  • celulele creierului cu arii inactive au fost activate
  • concentrare și memorie crescuta de 30 pana la 50%
  • capacitățile de învățare îmbunătățite
  • creativitatea și percepția lărgită îmbunătățite într-un grad mare
  • producția de endorfine și serotonină crescută (substanțe de relaxare) concomitent cu niveluri de dopamină și noradrenalină crescute – rezulta un efect prompt de echilibrare a sistemului nervos vegetativ care conduce la stare de bine și stări de conștiință modificată

La prima intalnire cu tine am rezonat profund cu ideea ta, cum că noi, femeile, nu avem nevoie de sporturi dure, de sărituri si efort, ci de miscari fluide, line ca cele din yoga, pilates, Tai Chi, Qigong. Am rezonat pentru ca mie însămi nu mi s-au potrivit niciodata sporturile solicitante, dure, corpul meu le respingea. Mă întreb însă ce te-a determinat să spui acest lucru? 

Ha, ha! Ai ințeles fix cum ți-a convenit tie. Normal. Toate femeile fac asta :) 
Da. Am spus că nu neaparat trebuie să ne luptăm cu super antrenamente. Din miscare, pentru un om normal (nu vorbesc despre sportivi), cel mai important este susținerea psihică, a circulației și susținerea scheletului, iar în aceste scopuri sunt cele mai potrivite yoga, bodyART, pilates. 

Tu practici tai chi si qigong. Ce beneficii ai de pe urma practicării acestor sporturi?

Aș spune că prin aceste practici am primit capacitatea de a privi înspre lumea din interior și am dezvoltat capacitatea de a cultiva conștientă energia. Practicanți de practici interne, cei care înțeleg despre ce vorbesc, înțeleg și cât sunt de mari aceste daruri :) 



O mica curiozitate: ce carte ai acum pe noptieră? 

Nu am o carte, mereu am mai multe cărți în paralel. Acum chiar puține :)
Am asa: 


Cum arată ziua ta? Practici de feminitate, clipe de plăcere (știu că îți plac filmele romantice), consultații, timp cu Klari-fetița ta? Cred că ne plac mult astfel de dezvăluiri, ne inspiră și ne motivează să trăim mai conștient...

Încep dimineața liniștită. Mă trezesc mult mai devreme decât copilul. De când trăiesc în cuplu (relativ recent), mai stau în pat îmbratișată cu partenerul meu. În general ne trezim chiar mult mai devreme și lăsăm ca îmbrățișările să ne conduca mai departe. Până trăiam numai cu Klari, cu fiica mea, în acest timp făceam ceva mișcare, un 15-30 minute, sau, dacă mă trezeam mult mai devreme citeam. Apoi gătesc ceva proaspăt sau pun ce am gătit cu o seara înainte la pachet (pentru Klari la grădi și pentru Iubi la servici) și aici se încheie dezmorțeala mea. 
Trezesc pe Klari. Asta rareori merge simplu. În general, am nevoie de multă răbdare și idei, de pupici, de cicălituri și multe hohote. Ne îmbrăcăm împreună. Fiecare împarte, luam suplimentele de bază cu multă apă, un mic dejun, puțin cantitativ, dar consistent (ouă, avocado, năut, terci) și, în general, intru in panică că iar a trecut jumatate din zi și nici coplilul nu ajunge la timp la grădi :)
Discuții in masina, Klari câteodată ia în mașina  micul dejun și atunci eu zic pas. 
Ajung înapoi la treaba. Aici e variat, consultații, articole de scris, studii de citit, anunțuri de făcut despre programele mele pe facebook, protocoale de conceput... depinde. La mijlocul zilei, în general, inainte de  pauza de masă, simt nevoia să mișc puțin corpul, în general 10-30 minute. Ba fac asta, ba nu. Depinde cât sunt de în urmă cu altele. Am perioade și perioade. 
Iar de la 4.30 fug dupa Klari și rareori mai mă întorc la muncă. Urmează joaca, dans, canto, pian - diverse ore ale mele sau ale ei. Sunt zile în care alergăm de la grădi, altele în care mai avem vreo 2 ore în oraș până la următorul program și bem un ceai și ne jucam puțin. In zilele de program de seara ajungem să mâncăm pe drum, în rest acasă. Un ceai, niște suplimente, puțin hi-hi ha-ha si tuști în pat, undeva între 10-12. 
Nimic deosebit. Viața. În weekend fie lucrez, fie facem ceva program o zi și una de relax total sau plecăm undeva.

Unde poți fi găsită și cum decurge o consultație cu tine? 

Sunt de găsit pe pagina mea facebook sau pe site-urile life-balance.ro și gimnasticaintima.ro)


Consultațiile, având în vedere că lucrez cu oameni din alte orașe și alte țări, decurg prin skype sau telefon, rareori personal. 

  

Comentarii